Voor het aanleveren van grafische bestanden gelden onderstaande aanleverspecificaties. Lees deze goed door! Als aangeleverde bestanden niet aan de vereiste specificaties voldoen, worden deze afgewezen.
Na het aanleveren van uw artwork ontvangt u toegang tot ons online controle platform. De handleiding hiervoor vindt u via onderstaande button.
Graag ontvangen wij PDF’s (minimaal PDF 1.6), omdat onze workflow is gebouwd voor PDF’s. In overleg kunnen we echter ook andere bestanden zoals Illustrator of InDesign verwerken. Als jouw artwork in InDesign of Illustrator is gemaakt, dan is het belangrijk dat je de PDF op de juiste manier aanmaakt.
Onderstaand leggen wij uit hoe je voorinstellingen per design programma moet inpakken. Dit hoef je maar in één van de twee programma’s te doen, daarna zie je de voorinstelling in beide Adobe programma’s. Wanneer je nu een PDF gaat maken, dan kun je in het menu dat vervolgens verschijnt in de lijst met Voorinstellingen Adobe PDF kiezen voor Geostick. De PDF voldoet dan aan onze aanleverspecificaties.
Verder ontvangen we van ieder etiket graag een aparte PDF. Dus niet een samengesteld PDF met meerdere etiketten. Bij Twinlabels en Triplelabels moeten alle pagina’s van het etiket in één PDF staan, het liefst op aparte pagina’s. Dus géén losse PDF’s voor de voor-, lijm- of siliconenzijde.
INDESIGN
ILLUSTRATOR
Het ontwerp mag je aanleveren in RGB of CMYK kleurinstelling. Onze voorkeur heeft de instelling voor CMYK. Wij drukken jouw etiket namelijk altijd in CMYK af. Als je een RGB-bestand uploadt, dan zetten wij deze voor jou om naar CMYK. Wanneer wij de kleuren voor je omzetten, dan bestaat de kans dat de kleuren iets afwijken. Zie ter illustratie de afbeelding hiernaast. Het is daarom aan te raden om jouw bestand direct in CMYK aan te leveren.
Teksten, logo’s en afbeeldingen dienen minimaal 2mm binnen het formaat / stanscontour te vallen. Het kan namelijk voorkomen dat er lichte verschuivingen ontstaan op onze druk- en nabewerkingsmachines. Belangrijke elementen plaats je binnen de tekstmarge, zodat je zeker weet dat deze niet verloren gaan. De tekstmarge wordt aangeduid met een blauw kader.
Houd rekening met een afloop (overvul) van minimaal 1 mm. Plaats in de afloop geen tekst of afbeelding, maar laat alleen de kleur(en) van jouw ontwerp hierin doorlopen. Het door jou gekozen formaat wordt gestanst op een nabewerkingsmachine, wij adviseren je daarom gebruik te maken van afloop in je ontwerp. Hiermee voorkom je storende fouten zoals witte randjes. De afloop wordt aangeduid met een rood kader.
Zorg dat de lettertypes zijn omgezet in lettercontouren of voeg de lettertypes toe. Een pdf bestand kan de gebruikte fonts bevatten als je dit bij export naar PDF (bij het maken van de PDF) aangeeft. Doe je dit niet dan is de PDF niet bruikbaar om te drukken, tenzij de teksten zijn omgezet naar contouren. Dit kan allemaal in de export naar PDF settings geregeld worden.
Met wit versterk je de dekking en de kleurkracht van full color op transparante of metallic materialen. Hoe lager de hoeveelheid witte inkt, hoe doorschijnender/doorzichtiger het effect op jouw etiket. Hoe hoger de densiteit, hoe krachtiger en dekkender de kleuren. Wanneer je geen dekwit gebruikt bij een etiket op zilver materiaal, dan krijgt het volledige etiket een metallic effect. Wanneer je dekwit gebruikt, dan verdwijnt het metallic effect. Je kan het etiket ook gedeeltelijk een metallic effect geven door op specifieke plekken gebruik te maken van dekwit.
Zoals je kunt zien hebben we in het voorbeeld hiernaast gekozen voor een uitsparing in de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat alles binnen deze uitsparing een metallic effect krijgt. Daarnaast hebben wij ervoor gekozen om achter het rode drukbeeld een witlaag te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het metallic effect daar dus niet zichtbaar zal zijn.
Als er een metallic kleur in het artwork staat dan zijn er 3 opties:
Welke alternatieven zijn er voor zilver en goud:
Met onze digitale drukpersen kunnen we eenvoudig variabele data drukken. Denk bijvoorbeeld aan etiketten met een oplopende nummering en/of barcode. Hiervoor hebben we een database nodig. Voor oplopende nummering maken wij die zelf, maar voor unieke codes (bijvoorbeeld unieke win-codes voor een loterij of locatielabels in magazijnen) moet de database aangeleverd worden.
Deze database moet aan bepaalde eisen voldoen:
Barcodes bij voorkeur aanleveren in zwart of een donkere kleur op een witte of lichte ondergrond. Gebruik nooit rood voor de barcode. Rood wordt door de barcode scanner niet gelezen. Gebruik daarnaast ook geen diapositieve barcodes. EAN13 barcodes dienen een minimale grootte te hebben (80%) om goed gescand te worden. Wanneer barcodes kleiner worden aangeleverd, kunnen wij de leesbaarheid niet garanderen. Wij zetten barcodes in principe altijd zelf opnieuw in het artwork met de specificaties die bij ons drukprocedé het beste resultaat geven. Wanneer wij niet aan de barcode mogen komen, meld dit dan bij het aanleveren van het artwork. Wij kunnen de leesbaarheid van de barcode dan echter niet garanderen.
In overleg kunnen wij nog diverse minder gebruikte barcodes verwerken.
Heb je nog vragen over het aan te leveren artwork, neem dan contact met ons op. Desgewenst kun je op ons kantoor langskomen, dan kun je met eigen ogen zien wat wij op het gebied van artwork voor je kunnen betekenen.
Barcodes die wij kunnen aanmaken: