Consumenten worden steeds kritischer als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo lieten consumenten in België en Groot-Brittannië de verpakkingen van hun producten massaal achter in de winkels tijdens de “plastic attack”.
Dat is niet vreemd als we kijken naar het aankomende tekort aan grondstoffen, vraagstukken op het gebied van mensenrechten en klimaatverandering.
De geldende gedachte was tot enkele jaren geleden dat verantwoord ondernemen en winstgevendheid niet samengaan. En dat gedachtengoed maakt mij strijdlustig in positieve zin.
Ik zie het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat het mes aan twee kanten snijdt als het gaat om impact op het welzijn van milieu en maatschappij én de winstgevendheid van de organisatie.
Hoe kies je waar je het verschil gaat maken? Mijn mening is dat de impact het grootst is als je naar de kernactiviteiten van je organisatie kijkt. Bij Geostick valt er dus "winst" te behalen bij het produceren van composteerbare en bio-based verpakkingen en etiketten.
Deze verkopen we al en we hebben als doel de verkoop van deze producten te laten groeien. Daarnaast hebben we gekeken naar wat onze grootste milieuvoetafdruk in de keten bepaalt. Dit blijkt vooral de afvalstroom van rugpapier van de etiketten te zijn; daarom zijn we al een tijd bezig met het terughalen van rugpapier bij onze klanten.
Geostick bekommert zich ook om het welzijn van haar medewerkers, wat onder andere terug is te zien in de gezellige Ierse pub - dat als bedrijfskantine dient - waar met zorg iedere dag boterhammen gesmeerd worden voor het personeel en waar fruitmanden dagelijks gevuld zijn.
Hoewel bovenstaande acties als vanzelfsprekend voortvloeiden uit onze kernwaarden “maatschappelijk verantwoord” en “goed werkgeverschap” is het goed om te zien dat volgens onderzoek van duurzaamheidsratingplatform Ecovadis het familiebedrijf Geostick plaatst bij de top 9% van alle ondernemingen die meedoen met dit beoordelingssysteem. Ecovadis helpt multinationals bij het beoordelen van organisaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
We zien deze beoordeling als een schouderklopje dat we op de goede weg zijn, maar we zijn zelf van mening dat het altijd beter kan; want laat nou net "vooruitstrevendheid" ook een kernwaarde van Geostick zijn.
Daarom stellen we binnenkort een speciaal team samen dat zich richt op (verbeterings)acties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij we - volgens onze vierde kernwaarde "win-win partnership" - meerwaarde voor alle betrokkenen als leidraad nemen.
Erik Steijger, Commercieel Directeur Geostick Groep
De focus van Geostick is vooruitstrevend en continue gericht op ontwikkeling voor onze medewerkers.
Kwaliteit begint bij Kwaliteitsbesef waarbij aan 4 belangrijke voorwaarden wordt voldaan.
Lees in de Geostick blogs wat er speelt in onze organisatie, de branche en bij onze klanten. Wij vertellen er graag over!