Hoe je er als organisatie voor zorgt dat je aan de succesvolle kant van de medaille valt. Een bredere kijk op innovatie.
De sprekende voorbeelden van organisaties die de wereld veroverden met hun “disruptive innovation” lenen zich goed voor fantastische verhalen, boeken en lezingen. Whatsapp, Netflix en Bol.com; ze hebben een hele bedrijfstak opgeschud, vonden een nieuw wiel uit of zetten de wereld op zijn kop.
Ook de andere kant van de medaille doet veel stof opwaaien. Denk aan het iconische voorbeeld van Kodak, die de digitale afslag miste en zichzelf naar het rijk van pijl en boog verwees.
Moeten we dan maar allemaal gaan “disrupten” en het roer omgooien? Welnee, natuurlijk zijn er diverse succesvoorbeelden over disruptie en de opkomst van succesvolle startups, maar het financiële succes van grote bedrijven die al decennia lang hun directe concurrenten met een factor 10 verslaan onder het adagium “schoenmaker blijf bij je leest” wordt hierdoor niet verklaard. Hierover zijn twee interessante inzichten die ik graag met je deel.
Allereerst belangrijke lessen uit het boek “Great by Choice” uit 2011 van Jim Collins en Morten Hansen. Hieruit blijkt dat succesvolle Amerikaanse 10X-bedrijven zoals Apple, Microsoft en Intel over een termijn van meer dan 20 jaar de gemiddelde resultaten van hun bedrijfstak met een factor 10 hebben verslagen.
De leiders van deze bedrijven werden net als die van Kodak geconfronteerd met turbulente ontwikkelingen en onzekerheid.
Wat hen onderscheidde was dat ze ervan uitgingen dat ze op een bepaald moment in barre omstandigheden zouden belanden.
Het rendement was veel hoger doordat ze proactief het heft in eigen hand namen en voorbereid waren op tegenslagen.
Kenmerkend voor deze bedrijven was dat ze niet altijd voorop liepen met technologische innovatie.
Ze gebruiken een minimum innovatieniveau dat in de praktijk voldoende bleek te zijn om te concurreren in hun branche.
Uit onderzoek van professor Volberda blijkt dat 75% van het innovatiesucces in Nederland bepaald wordt door “sociale innovatie” en slechts 25% door R&D investeringen.
Maar als innovatief organiseren 75% van het innovatiesucces bepaalt in Nederland, wat is dat dan precies en hoe kun je dat invullen als organisatie?
Volgens Volberda kun je sociale innovatie indelen in vier dimensies:
Bij Geostick, een slagvaardig en solide familiebedrijf en marktleider in (zelfklevende) etiketten in Nederland doen we al bijna 100 jaar waar we goed in zijn.
Hoewel we zeker meegaan met de innovaties in onze branche, zoals de digitale printtechnieken (lees R&D-innovatie), zijn we ervan overtuigd dat ook Geostick gebaat is bij sociale innovatie. Zonder de illusie te willen wekken dat we een 10x-bedrijf zijn, laat ik hieronder zien hoe wij onze sociale innovatie vormgeven.
De focus van Geostick is vooruitstrevend en continue gericht op ontwikkeling voor onze medewerkers.
Voor Geostick is ‘Eerlijk zakendoen’ één van de 5 speerpunten van het MVO huis en ligt hiermee verankerd in onze bedrijfsstrategie.
Lees in de Geostick blogs wat er speelt in onze organisatie, de branche en bij onze klanten. Wij vertellen er graag over!